Vaste plant
Rabarber is een meerjarige plant die dankzij zijn stevige wortelstokken koude winters kan overleven en ook extreem droge periodes kan overbruggen.
Rabarber planten
Rabarber vraagt een zonnige standplaats. Halfschaduw kan ook, maar dan is er wel minder opbrengst en vooral de roodkleuring van de bladsteel valt tegen. Rabarber vraagt vruchtbare grond, die in de winter niet onder water komt. Wij hebben daarom twee rabarber planten in onze langwerpige plantenbak gezet op een redelijk zonnige plek. Het worteldoek is vastgezet en de plantenbak gevuld met nieuwe grond. De rabarber planten staan ruim een meter uit elkaar wat de planten genoeg ruimte geeft om te groeien. Ze worden groot en groeien snel!
Rabarber soorten met groene stelen zijn de sterkste groeiers, maar zouden wat minder uitgesproken van smaak zijn. De soorten met bladstelen die wat roder van kleur zijn, hebben een kleinere opbrengst maar een betere smaak.
15 Maart: Rabarber geplant
Het verschil in drie maanden tijd:
Rabarber bevat veel vitamines en is efficiënt tegen een verkoudheid. De stelen bevatten naast oxaalzuur relatief veel appelzuur, wat een bloedreinigende werking heeft en goed zou zijn voor hart en bloedvaten. Rabarber staat al meer dan 5000 jaar bij de mens in de belangstelling, in het begin alleen als geneesmiddel. Echter was de eerste teelt voor consumptie in Nederland en België pas vanaf circa 1900.
Oogsten van Rabarber
In het eerste en tweede jaar oogst je zeer weinig of niks, zodat de wortelstokken zich kunnen ontwikkelen. Pas vanaf het derde jaar mag je volop oogsten. De bloemstelen, die regelmatig opschieten, worden best verwijderd. Ze nemen te veel reservevoedsel van de plant.
Er wordt vooral geoogst in het voorjaar, dit tot einde juni. Oogst regelmatig, en alleen de dikste stelen. Neem de bladstelen onderaan vast, buig ze naar binnen en trek dan al draaiend los. In de zomer worden de stengels taaier en dunner, deze zijn niet zo smakelijk. Geef de plant dan rust om nieuwe reserves op te bouwen. Snij na de oogst ook direct de bladeren van de stelen, anders kunnen ze er nog te veel vocht uittrekken.
Nog een aantal tips
Snij in geen geval de bladstelen af, de overblijvende stukjes gaan rotten en kunnen zo de volledige plant aantasten.
Rabarber verlangt een zéér vruchtbare, humusrijke grond met een matig zure PH.
Rabarber is een snel groeiende plant en heeft veel water nodig, voornamelijk tijdens het oogstseizoen.
Gebruik
Alleen de rode bladstelen worden gegeten, niet de bladeren. Rabarber heeft een unieke, iets zure smaak en wordt zowel warm als koud gegeten. Deze groente wordt vrijwel altijd verwerkt tot een lekkere compote of een zoet nagerecht.
Je kunt rabarber op verschillende manieren bereiden, maar koken is veruit het meest gebruikelijk. De bladstelen worden in stukken van twee centimeter gesneden en met weinig water gekookt. Als de stukken geheel in vezels uit elkaar vallen is de rabarber klaar. De stelen hoeven niet geschild te worden. Als dit toch gebeurt wordt de gekookte rabarber groen, anders krijgt de gekookte rabarber een rode kleur. Wat ik persoonlijk ook heel lekker (en makkelijk) vindt is om de rabarber 15 minuten in de oven te leggen. Heerlijk voor in yoghurt met wat honing erbij.
Overwinteren
Rabarber overwinter je door een stapeltje stalmest of compost rond de rabarberpollen te leggen (niet op het hart van de plant), de voedingstoffen zullen geleidelijk de grond in sijpelen. Je kan de plant ook afdekken met een laag stro. Dat beschermt de ondergrondse plantendelen tijdens koude dagen. Een goed doorlatende bodem is daarbij een must want natte voeten kunnen funest zijn. Zorg na de winter, in februari/maart voor een goede start: Leg rondom het hart van de plant wat compost of organische meststof. Herhaal dit nog eens nà de oogst in juli.
Bekijk posts over onze tuin
Compostbak
Zelf zorgen voor voedzame grond? Recycle uit eigen keuken en tuin door middel van een compostbak. Zo verrijk je de bodem van je tuin en verbeter je de biodiversiteit...
13th Jun, 2023Courgette
Courgettes nemen veel ruimte in beslag, daarom zijn ze meestal niet geschikt voor in de moestuinbak. Kies dan voor een klimmende variant om ruimte te besparen...
30th Aug, 2024Snijsla
Snijsla is een lichtgroene sla, die dicht bij elkaar gezaaid wordt. Snijsla is een ideale groente om het hele jaar door te telen en vele malen makkelijker dan kropsla...
17th Apr, 2024