Rabarber

13 juni 2024
veel zon

Rabarber: een sterke meerjarige krachtpatser in je tuin

Rabarber is een vaste plant met krachtige wortelstokken die winters koud én droge periodes moeiteloos overleeft. Dat maakt ‘m ideaal voor tuiniers die graag iets duurzaam willen planten.

Waar groeit rabarber het best?

Rabarber houdt van een zonnige plek, maar groeit ook in halfschaduw. Alleen: dan wordt de opbrengst minder en zijn de bladstelen vaak minder mooi rood gekleurd. Wij hebben onze twee planten in een ruime plantenbak gezet, op een zonnige plek met vruchtbare, goed doorlatende grond (en worteldoek eronder om onkruid te voorkomen). Met ongeveer een meter tussenruimte krijgen de planten genoeg ruimte om flink te groeien. Rabarber kan flink groot worden en groeit razendsnel!

Rabarber met groene of rode stelen?

  • Groene stelen groeien het snelst, maar zijn wat minder smaakvol.

  • Rode stelen zijn wat schaarser, maar hebben een vollere, betere smaak.

Groei in beeld: van maart tot juni

Na drie maanden zie je het verschil duidelijk. De planten worden groter en de stelen krachtiger. Prachtig om te volgen!

plantbak-gereed-makenrabarber-plantrabarber-groei

Rabarber zit boordevol vitamines en is een oud natuurlijk middel tegen verkoudheid. Naast oxaalzuur bevat het ook appelzuur, dat helpt bij het reinigen van je bloed en goed is voor hart en bloedvaten. Rabarber wordt al meer dan 5000 jaar gekweekt, oorspronkelijk als medicijn. In Nederland en België werd het pas rond 1900 als groente populair.

Oogsten doe je zo

In het eerste en tweede jaar oogst je weinig tot niks, zodat de wortels sterk kunnen worden. Vanaf het derde jaar kun je volop plukken! Verwijder regelmatig de bloemstelen — die gebruiken anders teveel energie. Oogst vooral in het voorjaar, tot ongeveer eind juni.

Pak de dikste stelen bij de onderkant, buig ze naar binnen en draai ze los. In de zomer worden de stengels taai en bitter, dan is het tijd om de plant rust te geven. Snijd na de oogst meteen de bladeren van de stelen, zo voorkom je dat ze vocht blijven onttrekken. Let op: Snijd nooit de stelen af, want de overgebleven stukjes rotten en kunnen de plant ziek maken.

Nog wat handige tips

  • Rabarber houdt van een humusrijke, licht zure grond.

  • Het is een flinke groeier en drinkt veel water, vooral in het oogstseizoen.

  • Bescherm de wortels in de winter met compost, stalmest of stro, maar laat de grond goed doorlatend zijn om wortelrot te voorkomen.

rabarber-stelen

Rabarber in de keuken

et alleen de rode bladstelen, want de bladeren zijn giftig. Rabarber heeft een frisse, lichtzure smaak en wordt meestal gekookt verwerkt tot compote of zoet nagerecht. Snijd de stelen in stukjes van zo’n 2 cm en kook ze met weinig water totdat ze uit elkaar vallen. Schil ze niet, dan blijft de rode kleur mooi behouden (schillen maakt ze juist groen). Ik vind het ook heerlijk om de rabarber 15 minuten in de oven te garen — perfect als topping bij yoghurt met een beetje honing.

rabarber-eten

Rabarber overwinteren

Voor een goede winterrust leg je een dikke laag compost of stalmest rondom de plant (niet op het hart!). Stro of takken beschermen tegen vorst. Begin in februari/maart weer met mesten en herhaal dit na de oogst in juli voor een frisse start.