Grand Rapids Snijsla
Snijsla is echt een topper om het moestuinseizoen mee af te trappen. Het is één van de eerste én snelste slasoorten in het voorjaar – ideaal dus als je staat te popelen om aan de slag te gaan terwijl het in de kas nog fris is. Vanaf begin maart kun je al beginnen met zaaien, en nog voor eind april pluk je de eerste malse blaadjes van je eigen kweek! Snijsla vormt geen compacte krop zoals andere slasoorten, maar losse bladeren die blijven doorgroeien. Dat betekent: meerdere keren oogsten van dezelfde plant. Hoe fijn is dat?
Snijsla zaaien
Snijsla zaai je lekker dik en dat kan op twee manieren: in rijen of breedwerpig (los over een groter oppervlak). Net als kropsla houdt snijsla van een vochtvasthoudende bodem, dus zorg voor een luchtige, goed bewerkbare grond.
Zaai je in rijtjes? Trek dan een ondiep geultje van zo’n 1 tot 1,5 cm diep. Zaai de zaden dun uit, bedek ze met verkruimelde tuingrond of fijne potgrond, en druk de grond licht aan. Zo maak je goed contact tussen zaad en aarde, wat de kieming bevordert. Breedwerpig zaaien werkt net zo goed: strooi de zaadjes dun en gelijkmatig over een egaal zaaibed. Deze methode is trouwens ideaal voor potten of bakken op het balkon of terras.

Verzorging
Snijsla is een makkelijke klant! Omdat je deze al heel vroeg in het voorjaar zaait, heb je nauwelijks last van ziekten en plagen. Zelfs naaktslakken laten zich in maart meestal nog niet zien.
Wel is het belangrijk om voorzichtig te zijn met water geven: de jonge blaadjes groeien dicht op elkaar en zijn daardoor wat gevoeliger voor smet (schimmels). Geef dus met beleid water, liefst van onderaf of met een fijne sproeikop.

Tijd om te oogsten!
Zodra de blaadjes van de snijsla zo’n 10 centimeter lang zijn, mag je aan de slag met oogsten. Gebruik een scherp mesje of een schaar en snijd de bladeren net boven de grond af. Het fijne is: de plantjes lopen daarna gewoon weer uit, waardoor je later nog een tweede keer kunt oogsten van dezelfde teelt.
Snijsla heeft een zachte, malse structuur en een milde smaak – minder knapperig dan kropsla, maar minstens zo lekker in een salade of op een broodje.
🧊 Bewaartip: Je kunt snijsla enkele dagen in de koelkast bewaren, bij voorkeur in een afgesloten bakje of vochtig theedoekje, zodat de blaadjes lekker vers blijven.
