Slakken tegen gaan

Vooral in het vroege, meestal natte voorjaar zijn de slakken op zoek naar voedsel. Na een lange winterslaap komen ze weer massaal uit de grond. Jonge plantjes worden direct opgegeten en krijgen niet eens de kans om te groeien. Lees daarom verder hoe je jouw moestuin kunt beschermen tegen slakken.

1. Afwerende planten

Slakken kunnen heel goed ruiken. Zet daarom planten tussen je groentes neer waar ze een hekel aan hebben. Want tenzij er een enorme slakkenplaag is gaan ze daar met een boog omheen. Planten zoals munt, venkel, knoflook, tijm, vingerhoedskruid en goudsbloemen ontwijken slakken liever. Je kan ook een spray maken van geuren waar de slak een hekel aan heeft.

2. Maak hindernissen

Zorg dat je om planten heen hindernissen aanlegt wat voor een slak niet prettig is om overheen te kruipen. Zoals eierenschalen, cacaodoppen, zaagsel of grof zand. Het is ook een idee om plastic bakjes om kwetsbare zaailingen te zetten en in te smeren met vaseline. De slakken hebben moeite met de gladde zijkanten van de bakjes. Ze vallen er af of staken hun poging.

Nog meer hindernis tips

Wanneer slakken met koper in aanraking komen ontstaat er een chemische reactie wat een onaangenaam gevoel op hun huid veroorzaakt. Door koper om je plant heen te zetten, of zelfklevende kopertape om (bloem)potten te plakken jaag je de slakken weg. Let op dat het minimaal 5 cm breed is. Anders is het te smal en buigen ze zich als het ware overheen.

koper-tegen-slakken

Maar er zijn ook plastic slakkenringen te koop. Dit heeft een rand die naar beneden gevouwen is, waar de slak niet overheen weet te klimmen.

slakkenringen

3. Schoffel de grond

Slakken kunnen zich moeilijk verplaatsen op een droge grond. Door regelmatig je moestuin te schoffelen droogt de bovenste laag uit. Het heeft geen gevolg voor de groei van jouw planten, maar zorgt er wel voor dat slakken het liefst wegblijven. In het voorjaar worden de eerste eitjes in hoopjes van 20 tot 30 vlak onder het grondoppervlak gelegd. Door de grond te schoffelen breng je de slakkeneitjes naar boven, waardoor ze uitdrogen.

slakken-eitjes

4. Aaltjes

Aaltjes leven samen met specifieke bacteriën die dodelijk zijn voor de slakken. Ze zoeken in de grond de slakken op en dringen deze binnen via natuurlijke lichaamsopeningen. De aaltjes scheiden in de slak specifieke bacteriën uit waarmee ze samen leven. Na enkele dagen gaat de geïnfecteerde slak dood, maar de aaltjes ontwikkelen zich verder in het dode slakkenlichaam. De nieuwe generaties aaltjes komen na de ontbinding van de slak vrij in de grond en gaan op zoek naar nieuwe prooien. De meeste slakken zullen onder de grond sterven binnen twee weken na toepassing. De aaltjes werken 6 weken om jouw slakkenpopulatie in de grond op te ruimen en daarna is de slakkenplaag bijna altijd opgelost voor de rest van het jaar.

Het is mogelijk om een zakje met aaltjes te kopen. Deze stop je in een gieter vol met water. Vervolgens giet je daar water uit over al je bedden die je wil beschermen tegen slakken. Aaltjes zijn snel uitverkocht. Het is namelijk een lastig product om te kweken en maar 1 bedrijf in heel de wereld kweekt deze aaltjes. Snel bijzijn dus!

5. Trek vogels aan

Vogels zijn dol op slakken. Lok vogels naar je tuin doormiddel van nestkastjes of voederplanken. Dan maak je een grote kans dat de vogels je zullen helpen met het verwijderen van slakken. De slak staat ook op het menu van egels en padden.

vogels-eten-slakken

6. Vroeg water geven

Geef planten alleen 's ochtends water. Slakken komen voornamelijk in de avond tevoorschijn. Slakken houden er niet van om over droge oppervlaktes te moeten kruipen en zullen daarom sneller wegblijven uit jouw tuin.

Minder diervriendelijke reddingsmiddelen

Als er een grote slakkenplaag is kan het voorkomen dat bovenstaande tips niet voldoende zijn om jouw planten te beschermen. Is dit voor jou het geval en helpen geen van alle tips om genoeg slakken te weren in jouw moestuin? Dan zijn er ook een aantal minder diervriendelijke mogelijkheden om jouw moestuin te redden.

Bierval maken

Slakken zijn dol op bier! Door een glazen potje en glas met bier in te graven zullen de slakken op jouw bierval afkomen. Zorg dat het niet uitsteekt boven de grond zodat er geen randen zijn. Vergeet niet het potje regelmatig te legen, zeker na een flinke regenbui.

bierval-slakken

Biologische slakkenkorrels

Na het eten van biologische korrels trekken slakken zich terug in hun schuilplaats en zullen ze sterven. De biologische korrels zijn veilig voor mens en dier. De restanten van de slak worden opgenomen in de ecologische kringloop.