Slim water geven in de moestuin
et idee dat je eindeloos met een gieter moet sjouwen om je planten gezond te houden, is een fabel. In een ecologische moestuin draait alles juist om bewust en spaarzaam omgaan met water. De sleutel? Een goede bodem en slim gietgedrag.
Hoeveel water geef je?
Je hoort het vaak: niet op de bladeren sproeien, maar op de grond. Maar hoeveel is genoeg? Geef liever om de 2 dagen veel water, dan elke dag een klein beetje. Laat een sproeier gerust een half uur aanstaan zodat het water diep de bodem in trekt. Hierdoor ontwikkelen planten diepe, sterke wortels. Dagelijks een beetje water zorgt juist voor oppervlakkige wortels – en daarmee voor slappere planten die snel uitdrogen.
Tip: geef water bij de wortels
Wil je het nóg efficiënter aanpakken? Stop een opengeknipte petfles (met de dop naar beneden) naast je plant in de grond. Vul deze steeds met water: zo geef je gericht water bij de wortels, waar het echt nodig is. Voor grotere of diepgewortelde planten kun je ook een PVC buisje in de grond steken – hetzelfde idee, maar wat duurzamer.
Wanneer geef je water?
’s Morgens: ideaal om te voorkomen dat de grond te veel afkoelt. De planten kunnen dan opdrogen vóór de nacht.
’s Avonds (in de zomer): slim als het overdag heet is, omdat het water dan minder snel verdampt. De planten kunnen zich herstellen van de warmte.
Let op: heb je veel slakken in de tuin? Dan is ’s avonds water geven geen goed idee – vochtige grond trekt ze aan!
Let wel op bij vochtige gewassen, zoals tomaten. Die krijgen sneller last van schimmels. In dit geval moet je dus 's morgens gieten. In de praktijk, met tomatenplanten, geef je na het planten eerst dagelijks water, daarna om de 2 tot 3 dagen,... Tot je vanaf juni wekelijks water geeft.
Mulchen
Door bijvoorbeeld een laagje cacaodoppen rondom de voet van de plant aan te brengen blijft het water beter in de grond. Want de grond verdampt minder snel door de zon. Ook heb je als voordeel dat je minder last zult hebben van onkruid en dat is ook niet verkeerd! In onze andere post vertellen we meer over mulchen.