Tomaten kweken

Tomaten zijn mooie planten voor op een zonnige plaats in je tuin, balkon of terras. Er is een keuze uit ontzettend veel kleuren en maten. Denk aan kleine (snoep)tomaatjes zoals cherrytomaten, romatomaten, stevige vleestomaten of cocktailtomaten.

Tomaten zijn erg gezond, ze zitten boordevol met vitamines en antioxidanten. Deze beschermen ons lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De vruchten helpen de hersenen, spieren, lever en nieren bij het gezond houden van het lichaam.

Tomaten zaaien

Voorzaaien kan vanaf maart tot en met mei. Gebruik een zaaibakje in huis of een kas. Bij een kamertemperatuur van 20 graden ontkiemen de zaden na ongeveer 10 dagen.

Tomaten planten

Vanaf midden mei, wanneer het zeker niet meer vriest, kan je de tomaten naar buiten verhuizen. Je kan tomaten in de volle grond zetten, of in een pot. Ik gebruik tomatenpotten dat een klimrek heeft zodat ik ze niet hoef op te binden, en zodat ik ze met de regen binnen kan zetten. Want als tomaten te vaak nat worden en niet kunnen opdrogen krijgen ze vaak de aardappelziekte. Geef de tomaten genoeg ruimte. Zo is een pot vaak geschikt voor 1 tomatenplant. Als je er meerdere in zet groeit de plant minder goed en zal je minder oogst krijgen.

Diep in de grond zetten

De meeste planten mogen niet dieper worden geplant dan ze zijn opgekweekt. Bij tomaten mag dit wel. De plant maakt namelijk langs de hele stengel nieuwe wortels aan, als deze in de grond staat. Zo kweek je een extra stevige tomatenplant. Graaf dus een plantgat waarin de tomatenplant voor een groot deel verdwijnt. Laat ongeveer 1/3 van de plant boven de grond uitsteken, 2/3 verdwijnt onder de grond. Knip de bladeren die onder de grond terecht komen af.

Verzorging van tomaten

Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Maar er zijn nog wel meer dingen die je kunt doen voor een betere oogst.

Mulchen

Stro is een geweldige mulch voor tomaten. Maar blijf uit de buurt van hooi, want dat zit vol zaden. Het gebruik maken van stro heeft een aantal voordelen. Velen maken de fout om te vroeg mulch rond tomaten te leggen. Je moet wachten tot het late voorjaar of tot de grond echt is opgewarmd.

  • Een dikke laag stro houdt de temperatuur van de grond onder het stro dichter bij de buitenluchttemperatuur

  • Veel tomatenplanten krijgen grote, zware vruchten. Mulch beschermt de laagst groeiende vruchten tegen het op de grond rusten en rotten

  • Een mulchlaag onder je planten voorkomt dat er aarde op de bladeren spat. Dit helpt ziekten te voorkomen, waar vooral tomaten gevoelig voor zijn

  • Het help tegen uitdroging van de aarde

Tomaten snoeien/dieven

Tomatenplanten die niet opgebonden of gediefd worden, worden hele grote planten met veel blad en weinig of kleine tomaten. Klimtomaten en stamvormige tomatenplanten dien je verder iedere week te ‘dieven’. Dieven is het verwijderen van de nieuwe stengels in de okselscheuten van de plant. Deze stengels zou je kunnen zien als overbodige takjes die alleen maar energie van de plant snoepen. Door deze stengels tussen de oksels van de plant te verwijderen, krijg je sterkere planten met sterke stam en lekkere vruchten. Haal het zo snel mogelijk weg zodat het 'wondje' beter geneest en er minder kans is op ziekte en schimmels.

tomaten-dieven

Ook is het belangrijk om de tomaten te snoeien wanneer de eerste vruchten komen (een uitzondering zijn de struiktomatenrassen, deze hoeven nooit gesnoeid of gediefd te worden.). Snoei alle stengels weg tot aan de eerste tros. Zo gaat de energie niet meer naar de bladeren maar naar de groei van de trossen. Ook zorgt dit voor een betere luchtdoorstroming wat schimmels voorkomt.

Water geven

Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. En het is beter om 1x in de week heel veel water te geven, in plaats van elke dag een klein beetje. Zo ontwikkelt je tomatenplant langere, diepere wortels en daarmee een sterker wortelsysteem. Tomaten geef je dus veel water, maar alleen totdat deze beginnen te verkleuren. Geef dan matig water, anders barsten de vruchten!

Bestuiving helpen

Hoewel tomaten zelf (in samenwerking met insecten) voor de bestuiving zorgen, kun je vanaf het moment dat er gele bloemen tevoorschijn komen helpen bij de bevruchting. Door de planten zo nu en dan zachtjes te schudden komt het stuifmeel sneller los en vergroot je de kans dat er een tomaat uit de bloemetjes groeit.

Oogsten

In de maand augustus, zo’n tien weken na het zaaien, zijn de eerste tomaten in je tuin rijp om te oogsten. Pluk altijd boven het kroontje, zo blijven de vruchten langer vers. Wanneer in de maand september de kou toeslaat is het vaak verstandig om ook de nog niet rijpe tomaten te plukken. Deze kun je dan op de vensterbank laten narijpen.

tomaten-geoogst