Chinese radijs 'Red Meat'

De Chinese radijs is aan de buitenkant wit, maar als je de knollen doorsnijdt geeft de radijs zijn geheim prijs... een egaal roze binnenkant. De Chinese naam is, heel toepasselijk, Mantanghong. Dat betekend zoiets als "Prachtig hart". Het is een heel makkelijk te kweken radijs waarmee je in een handomdraai een salade omtovert tot een zomers feestje op je bord!

Zaaien

Vanaf februari kan de radijs voorgezaaid worden onder glas. Vanaf april t/m augustus kan het buiten worden gezaaid. Nazomerteelt en de herfstteelt heeft wel de voorkeur, omdat de radijsjes dan minder snel doorschieten. In de warmere maanden is het verstandiger om ze in de volle grond te zaaien om het doorschieten te voorkomen. Als de plantjes opgekomen zijn kun je ze eventueel uitdunnen als ze te dicht op elkaar staan. Zorg dat er ongeveer 8 centimeter overblijft tussen de radijsjes.

chinese-radijs

Chinese radijs oogsten

Deze Chinese radijs is wat groter dan de gewone Radijs (± 5 cm). De Chinese radijs oogsten kan in de maanden april tot en met oktober. Oogst de radijs vanaf een grootte van 5cm. Ze kunnen ook groter worden tot ongeveer 10cm.

chinese-radijs-oogst

Radijsjes zijn super gezond: rijk aan calcium, bomvol vitamine C en ook behoorlijk wat ijzer. Bovendien zitten er veel vezels in, en dat is goed voor je darmen. Het blad is ook eetbaar: dat zit vol met ijzer en foliumzuur.

Radijs bereiden

De radijs is fris, sappig met een beetje een pittige smaak en een knapperige textuur. De meeste mensen eten alleen de radijsjes zelf. Rauw door salades of in plakjes op brood. Maar je kan radijsjes ook even stoven, bakken of roosteren in de oven. Dan worden ze sappiger en wat zachter van smaak. Ook het blad kan je eten. Jong blad rauw door salades en iets ouder blad door stamp-potjes, roerbak gerechten of pasta.

Ik heb alvast een radijs door midden gesneden om de kleur te kunnen bekijken. En voilà, een prachtige roze binnenkant.

radijs-gesneden