Chinese radijs 'Red Meat'
De Chinese radijs is aan de buitenkant wit, maar als je de knollen doorsnijdt geeft de radijs zijn geheim prijs... een egaal roze binnenkant. De Chinese naam is, heel toepasselijk, Mantanghong. Dat betekend zoiets als "Prachtig hart". Het is een heel makkelijk te kweken radijs waarmee je in een handomdraai een salade omtovert tot een zomers feestje op je bord!
Zaaien
Vanaf februari kan de radijs voorgezaaid worden onder glas. Vanaf april t/m augustus kan het buiten worden gezaaid. Nazomerteelt en de herfstteelt heeft wel de voorkeur, omdat de radijsjes dan minder snel doorschieten. In de warmere maanden is het verstandiger om ze in de volle grond te zaaien om het doorschieten te voorkomen. Als de plantjes opgekomen zijn kun je ze eventueel uitdunnen als ze te dicht op elkaar staan. Zorg dat er ongeveer 8 centimeter overblijft tussen de radijsjes.
Chinese radijs oogsten
Deze Chinese radijs is wat groter dan de gewone Radijs (± 5 cm). De Chinese radijs oogsten kan in de maanden april tot en met oktober. Oogst de radijs vanaf een grootte van 5cm. Ze kunnen ook groter worden tot ongeveer 10cm.
Radijsjes zijn super gezond: rijk aan calcium, bomvol vitamine C en ook behoorlijk wat ijzer. Bovendien zitten er veel vezels in, en dat is goed voor je darmen. Het blad is ook eetbaar: dat zit vol met ijzer en foliumzuur.
Radijs bereiden
De radijs is fris, sappig met een beetje een pittige smaak en een knapperige textuur. De meeste mensen eten alleen de radijsjes zelf. Rauw door salades of in plakjes op brood. Maar je kan radijsjes ook even stoven, bakken of roosteren in de oven. Dan worden ze sappiger en wat zachter van smaak. Ook het blad kan je eten. Jong blad rauw door salades en iets ouder blad door stamp-potjes, roerbak gerechten of pasta.
Ik heb alvast een radijs door midden gesneden om de kleur te kunnen bekijken. En voilà, een prachtige roze binnenkant.
Bekijk posts over onze tuin
Snijsla
Snijsla is een lichtgroene sla, die dicht bij elkaar gezaaid wordt. Snijsla is een ideale groente om het hele jaar door te telen en vele malen makkelijker dan kropsla...
17th Apr, 2024Chinese radijs
De Chinese radijs wordt door z’n formaat en interne kleur ook wel “watermeloen-radijs” genoemd. Deze prachtige kleurcombinatie komt hierdoor goed naar voren in salades...
14th Jun, 2024Bewateringsset voor binnen
Wij kunnen door onze bewateringsset zonder problemen op vakantie. Het waterreservoir bestaat voor 80% uit gerecycled materiaal en is daardoor een duurzame oplossing...
10th Jun, 2023